čtvrtek 21. dubna 2016

Slast Škodolibcova

V hlubinách pražské Národní knihovny se v tichu topí největší studovna v republice. Ta je nezávisle na ročním období z devadesáti procent zaplněna studenty mnohem pilnějšími než moje maličkost (náhoda?). Nu, a jestli jste už zapomněli, tak ke kvalitnímu biflování jsou potřeba dvě věci: rychlý internet a klid. V Klementinu je hlavně druhá z podmínek nemilosrdně vynucována. Za účelem vymáhání tohoto pravidla se po prostorech pohybuje blíže neurčený počet dozorců, z nichž žádný nešetří káravými pohledy.

Zvukové kreace vás, nebo vašeho telefonu tu nikoho nezajímají, takže si proboha hoďte telefon do tichého módu. Jen hlasité vibrace mobilu poskakujícím po léty ohmatané dřevěné desce stolu spouští u knihovníků myšlenky na vraždění štěňátek. Představte si pak vlnu škodolibé radosti, která se převalí přes víc než stovku studentů, když někomu začne zvonit telefon nahlas. Čím déle zvučí, tím víc potutelných úsměvů rozsvěcí vaše okolí. Pokud koncert AC blesk DC nevypnete do třech zvonění, začal bych se být vámi bát o zdraví své nejbližší rodiny.

Onoho památného dne se toho stalo víc, než v co jsem kdy mohl doufat.

Situaci přepisuji v přímém přenosu, o tři dny později.

.....

První z dozorců to už po čtvrtém zvonění nevydrží, vstává a hodnotí situaci. Napětí stoupá. Od makroekonomií a anatomií už vzhlédli i nejpilnější šprti a se zájmem sledují dění. Mozart v polyfonním podání vyřvává ze spodních pater rebelovi tašky. Kdo tam nebyl, nepochopí pulzující atmosféru obdivu a podpory smíchanou s kapkou škodolibosti proudící přes spoře osvětlené stolky. Telefonu po chvíli došly úhybné manévry a byl polapen.

Zvrat nastal, když to ten týpek zvedl.

Jakmile začal odpovídat téměř přirozeným hlasem, začínám cítit nekontrolovatelné nutkání vyhodit papíry nad hlavu a předvádět synchronizované tance jako v Bolywoodské romantické komedii.
Pohledy se přenáší na druhou stranu hřiště. Na tahu je domácí tým oděný v tvídových dresech a brýlích s kostěnými obloučky. Mimika knihovníka připomíná rozzuřeného vládce moří Poseidona, pokud by měl dva tituly PhDr. a trpěl obsedantní potřebou syčet na lidi, když mluví nahlas.

Kat se vydal na cestu k vášnivému telefonistovi, nyní ležérně se opírajícího o regál na knihy (!!!). Mnoho volných minut už nevyčerpá. Ráznými kroky s otáčkami v  pravých úhlech jen těsně míjeje okraje stolků doplul žralok knihovny ku své, na první pohled zmatené, oběti.  Brunet, zabývající se pravděpodobně disertační prací na téma fůzí mezi jadernými elektrárnami a výrobci noh od židlí, stále netuší, že by dělal něco špatně. Studentstvo tiše šílí, krčí hlavy a potlačovaný smích se rozléhá barokními prostory. Kladivo udeřilo na hřebík a telefonista absolutně nechápe. Nasupený kniholog výrazně gestikuluje směrem ke dveřím. Chudák schovává svůj telefon ne nepodobný aligátoru vaší babičky a s nechápavým výrazem odchází do exilu.

Pro telefonistu/vyhnance to sice nebyla nijak zvlášť příjemná událost a podle pohledu na něj na ni nejspíš zapomněl při dalším chlebu s kremžskou a párkem, nám ale prokázal službu. Vůle studovat byla posílena a s novým elánem jsme se vrhli na učení. Večer jsme pak mohli obohatit přátele novou historkou o telefonu a blbci.

Díky za takové lidi. Až se mi něco takového zase stane, stydět se nebudu (alespoň ne tolik). A vy se taky nestyďte, dobrou náladu jsem z toho měl celý den.


J.
Ticho tam!

Žádné komentáře:

Okomentovat